Interpretacje badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka poziom V i VI
Prowadzący: mgr Monika Gackowska
Data szkolenia: 18.03.2018 10:00

Zapraszamy na szkolenie z zakresu INTERPRETACJI BADAŃ LABORATORYJNYCH, prowadzonych przez mgr Monikę Gackowską.
Szkolenie dotyczyć będzie poziomów:
cz.V i VI – Diagnostyka, metodyka leczenia i zalecenia żywieniowe w cukrzycy typu I i II
Szkolenia z cyklu IBL skierowane jest przede wszystkim do dietetyków, studentów dietetyki i kierunków pokrewnych, specjalistów żywieniowych i osób zajmujących się szeroko pojętym doradztwem zdrowotnym i żywieniowym oraz do wszystkich zainteresowanych tematyką.
Harmonogram cz.V i VI – Diagnostyka, metodyka leczenia i zalecenia żywieniowe w cukrzycy typu I i II
1. Patogeneza i charakterystyka cukrzycy typu I i II;
2. Diagnostyka laboratoryjna zaburzeń gospodarki węglowodanowej – normy funkcjonalne;
3. Cele i metodyka leczenia farmakologicznego:
– stosowanie doustnych leków
– insulinoterapia:
• zasady intensywnej insulinoterapii
• algorytm wielokrotnych wstrzyknięć
• algorytm leczenia osobistymi pompami insulinowymi;
4. Zalecenia żywieniowe:
– stanowisko Polskich i Światowych Towarzystw Naukowych
– podejście do diety w zależności od prowadzonej metody leczenia (farmakologia, insulinoterapia)
– indeks i ładunek glikemiczny w praktyce
– system szacowania wymienników w diecie
– “kaloryczna koncepcja żywieniowa”, czyli ustalanie dawki insuliny w zależności od kaloryczności posiłków;
5. Wskazówki suplementacyjne w cukrzycy typu I i II oparte na wynikach badań;
6. Kontrola żywieniowo – diagnostyczna pacjenta z cukrzycą (wyniki badań, dziennik diety);
7. Projektowanie diet leczniczych w cukrzycy typu I oraz II;
8. Case study – od przypadku do przypadku, analiza wyników badań pacjentów, dobór odpowiedniego planu żywieniowo – suplementacyjnego.